Hasta bezi raporu nedir? SGK geri ödeme nedir? Yorum Yap

Hasta bezi raporu uzman hekim tarafından belirli bir süre için geçerli olan malzeme kullanım raporudur. Bu rapor 3 aylık olabileceği gibi 2 yıla kadar da uzatılabilir. Genel olarak 1 yıllık olarak düzenlenmektedir. Bazı ameliyatlar vs sonrasında gereken bez kullanımları için daha kısa vadeli raporlarda verilebilmektedir.

Hasta bezi raporunda belirli bir tarih belirtilmemişse bu raporun 2 yıllık olduğu varsayılır. Zaten daha uzun raporda düzenlenememektedir.

Hasta bezi raporu için tek hekimin onayı ve imzası yeterlidir. Genel olarak üroloji ve nöroloji hekimleri bu malzemeyi kullanacak hastaları kontrol ve muayene eder ve ona göre rapor düzenlemektedir.

Hasta bezi raporları yetişkin ve çocuk şeklinde ayrılır mı?

Hasta bezi raporları yetişkin ve çocuk tip olacak şekilde 2 çeşittir. SGK geri ödememeleri bunların SUT kodlarına göre ödenir. SUT kodları yetişkinler için “A10049” ve çocuklar için de “A10118” dir.  Bu bezlerin ödemeleri düzenlenirken bu sut kodları esas alınır. 

Hasta bezleri raporlarında SGK geri ödeme tutarları ne kadardır?

Hasta bezlerinin kurumca karşılanan miktarları 2020 yılı için yetişkinler için adet başı 1,26 tl +kdv dir. Çocuklar için ise 0,90 tl + kdv dir.  Her iki grup içinde günlük 4 adete kadar ödeme yapılmaktadır.

Hasta bezi raporlarının SGK geri ödemelerinde hastaların kullandığı bezin tutarı ne kadar olursa olsun sosyal güvenlik kurumunun karşıladığı üst limit bu tutarlardır. Geri kalan kısımların hastalar tarafından karşılanması gerekir. Sosyal güvenlik kurumumuz böylece hastalara kullandıkları hasta bezi malzemelerinde büyük bir destek vermektedir. Bu destekler ülkemizdeki ekonomik şartlar ve enflasyon oranlarında ara ara güncellenmektedir.  

Hasta bezi raporlarında ve bezlerin aylık reçetelerinde tüm dünyada yaşanan Covid-19 virüsü sebebiyle yönetmeliklerde düzenlemeler yapılmıştır. Daha öncesinden raporu olan hastaların aile sağlık merkezlerine veya hastanelere gidip reçete yazdırmaları hastahane yoğunluğu ve sosyal mesafe çerçevesinde uygun görülmediğinden reçete günlerine uygun olarak direk reçetesiz olarak sisteme işlenebilmektedir. Benzer şekilde hasta bezi raporları da kronik hastalarda ve belirli yaşın üzerindeki hastalarda kolaylık olması amacıyla direk uzatılmıştır.

Hasta bezi raporlarındaki bu kolaylıkla  tüm dünyada yaşanan koronavirüs salgınına karşı hasta bezi malzemesine hastaların ulaşması kolaylaşmıştır.

Hasta bezi raporları uzman doktorların onayı ile kamu hastanelerinden çıkartılabildiği gibi özel hastanelerden de çıkarılabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir